Je gaat je huis verkopen. Wat is de vraagprijs? Volgens nieuw onderzoek kun je beter 200.000 euro vragen dan 195.000 of 205.000.
Dat hebben economen van de University of Texas at San Antonio ontdekt. Ze bestudeerden echte onderhandelingen en de uitkomsten daarvan. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Consumer Research.
Ronde getallen leiden sneller tot een deal dan getallen met een haakje. In een onderhandelingssituatie zijn zowel degene die verkoopt als degene die koopt dan eerder bereid om handen te schudden.
Maar komt er een tegenbod, dan is het gek genoeg bijna altijd een getal dat juist van het ronde getal afwijkt. Stel dat je een vraagprijs voor je huis hebt van 205.000 euro, dan zal een potentiële koper eerder 195.000 bieden dan 200.000.
Volgens de onderzoekers houden mensen van ronde getallen, omdat ze ons een gevoel van volledigheid geven. Wat heb je voor je nieuwe huis betaald? ‘Twee ton.’ Dat klinkt beter en completer dan ‘195.000 euro’. Zelfs al bespaart een koper daarmee vijfduizend euro.
Onze voorliefde voor ronde getallen bleek eerder ook al uit onderzoek. Vooral als het om impulsaankopen gaat, vinden we het prettig als een prijs niet eindigt op ,99. Alleen noodzakelijke aankopen mogen een meer hoekige prijs hebben. Tandpasta voor 3,78 euro vinden we logisch, een geinig cameraatje voor 37,80 euro niet. Vier tientjes is veel beter.